ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, όξυνσης της καταστολής και διεύρυνσης της επίθεσης σε βάρος των καταπιεσμένων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει αναλάβει να διοικεί τις φυλακές ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται από τις 13 Οκτώβρη σε διαβούλευση, για το σαρωτικό χτύπημα των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Στοχεύοντας στην εξόντωση και την εξαθλίωση των κρατουμένων, το κράτος επιχειρεί να μειώσει τις άδειές τους και να αυστηροποιήσει όχι μόνο τους όρους για την απόκτησή τους αλλά και τις προϋποθέσεις για την μεταφορά σε αγροτικές φυλακές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει ιδιαίτερα όσους αγωνίζονται μέσα στις φυλακές και τους πολιτικούς κρατούμενους, προωθεί εκ νέου την μετατροπή των φυλακών σε τύπου Γ και επιχειρεί να στερήσει όχι μόνο την φυσική ελευθερία των κρατουμένων αλλά μαζί με τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν και την ίδια τους την αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυξάνει τον χρόνο κράτησης που απαιτείται για το δικαίωμα της τακτικής άδειας από το 1/5 στα 2/5 της έκτισης της πραγματικής ποινής. Ακόμη, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, οι κρατούμενοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης μόλις συμπληρώσουν τα 3/5 μεικτής ποινής εκ των οποίων τα 2/5 πρέπει να είναι πραγματικός χρόνος κράτησης. Το νέο νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τον νέο ποινικό κώδικα ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην άδεια αφού ο κρατούμενος θα υποβάλλει αίτημα για άδεια ταυτόχρονα με το αίτημα για αποφυλάκιση ενώ παράλληλα αποτελεί μήνυμα προς τα δικαστικά συμβούλια που εξετάζουν τις αιτήσεις αποφυλάκισης να τις απορρίπτουν με το πρόσχημα πως ο κρατούμενος δεν έχει περάσει κάποιον “χρόνο δοκιμασίας” στο κοινωνικό περιβάλλον. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να μειώσει το μέγιστο των ημερών που μπορεί να φτάσει η άδεια από τις 9 στις 5 (με μέγιστο 6) και εξοντώνει τους ισόβια καταδικασθέντες καθώς αντί για 8 θα απαιτούνται πλέον 12 χρόνια για την αίτηση για άδεια. Τέλος, δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα μεταφοράς σε αγροτική φυλακή όπου μπορούν οι κρατούμενοι να μειώσουν το υπόλοιπο της ποινής τους καθώς πλέον απαραίτητος όρος θα είναι να μην υπάρχει καν πλημμεληματική δίωξη, μία ρύθμιση που απροκάλυπτα αφορά και φωτογραφίζει τον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα, που υπάρχει σε βάρος του πλημμεληματική δίωξη, έτσι ώστε να μην δικαιούται ούτε παραμονής σε αγροτική φυλακή αλλά ούτε και άδειας.

Την προετοιμασία του εδάφους για την αυστηροποίηση της κράτησης έχει βοηθήσει εδώ και καιρό η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για κατάχρηση του θεσμού των αδειών. Το επερχόμενο νομοσχέδιο, αποτελεί σημείο στο συνεχές της συστηματικής εξόντωσης των κρατουμένων. Δεν είναι σπάνια φαινόμενα οι ξυλοδαρμοί, οι εισβολές στα ασφυκτικά μικρών διαστάσεων κελιά, μέχρι και οι θάνατοι στις φυλακές. Δεν είναι μακριά η περίοδος της καραντίνας, την περασμένη άνοιξη, που με το πρόσχημα της πανδημίας το κράτος στέρησε τα επισκεπτήρια, τις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες ενώ παράλληλα στις φυλακές επικρατούσε συμφόρηση και απουσίαζαν οποιαδήποτε μέτρα υγιεινής και πρόληψης γεγονός που οδηγεί στο σήμερα, με 59 κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών να είναι κρούσματα του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί εκ νέου να μετατρέψει τις φυλακές της χώρας σε φυλακές τύπου Γ και που επιχειρεί να καταργήσει ό,τι κατακτήθηκε με στάσεις, αγώνες και εξεγέρσεις μέσα και έξω από τις φυλακές για ζωή και αξιοπρέπεια.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο βαθιάς υγειονομικής και συστημικής κρίσης με την αντιεξεγερτική και αντικοινωνική ατζέντα του κράτους να ξεδιπλώνεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την περιστολή των διαδηλώσεων και η περαιτέρω όξυνση της εγκληματικής βίας των κατασταλτικών δυνάμεων, οι συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/τριών σε διαδηλώσεις (με πιο πρόσφατα παραδείγματα την άγρια επίθεση που δέχτηκαν αναρχικοί και αντιφασίστες την 1η Νοέμβρη στο Γαλάτσι με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες και στις 7/11 όπου δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω” στην Πάτρα πετώντας χημικά, τραυματίζοντας κόσμο και εγκλωβίζοντας συντρόφους στο εσωτερικό του), οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε κατειλημμένους χώρους αγώνα, η καταστολή των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος των νοσοκομειακών και των μαθητών αλλά και το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι μόνο κομμάτια της κατασταλτικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το κράτος στους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους στην οποία έρχεται να προστεθεί το νομοσχέδιο που αφορά τις φυλακές.

Οι νέες διατάξεις για τις φυλακές, ενισχύουν τα τείχη που έχει υψώσει το κράτος μεταξύ των κρατουμένων και της κοινωνίας και επιχειρούν την περαιτέρω μετατροπή τους σε αόρατους μέσα σε πελώριες δομές εγκλεισμού που κανείς απ’ έξω δεν έχει πρόσβαση και κανείς από μέσα δεν έχει διαφυγή, ενώ η επικοινωνία με την υπόλοιπη κοινωνία θα επιβλέπεται και θα ρυθμίζεται από το κράτος. Η συγκέντρωση της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού αλλά και των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η βαρβαρότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και το νομοσχέδιο για τις φυλακές κάνουν σαφή, μέσα από το τρίπτυχο της εγκληματοποίησης, της καταστολής και του εγκλεισμού, τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του κράτους αλλά και πως η διαχείριση των “πλεοναζόντων πληθυσμών” αποτελεί κρατικό θέμα και η μεταχείριση θα είναι η απομόνωση, η καταστολή και η εξαθλίωση.

Απέναντι στην κατασταλτική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το κράτος σε βάρος των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, απέναντι στην κρατική τρομοκρατία η κοινωνική και ταξική βάση, με όπλο την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ζωή και αξιοπρέπεια. Θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στον θάνατο, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση. Μια μάχη με μόνη ρεαλιστική προοπτική για τις κοινωνίες όλου του κόσμου, την οργάνωση και χειραφέτηση των από τα κάτω και την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του καπιταλισμού για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης. Μέχρι να νικήσουμε!

AΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Υ.Γ.: Αλληλεγγύη στον Κ. Σακκά που βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών και ξεκίνησε από τις 9/11 απεργία πείνας με αίτημα την εφαρμογή της απόφασης που εκδόθηκε από την Κ.Ε.Μ για την μεταφορά του στο Κ.Κ. Κορυδαλλού για λόγους σπουδών, και την παύση της συστηματικής προσπάθειας σωματικής και ψυχολογικής του εξόντωσης.

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.